Uitslag Stelling: ’Pak de bureaucratie in de zorg aan’
Door MARGO STOLS
BRON: 23 november 2017 in WAT U ZEGT, De Telegraaf
De bureaucratie is de grootste geldverslindende factor in de zorg, zeggen de deelnemers aan de stelling in koor. „In de zorg wordt veel verspild door bureaucratie, te veel overhead en inefficiënt werken. Hierop kan veel bespaard worden.”
Neem het verhaal van de onnodig weggegooide traplift van een oudere vrouw, die deze week op Twitter veel reacties losmaakte en ook in de Tweede Kamer tot verontwaardiging leidde.
Dit geval staat niet op zichzelf. Tachtig procent van de respondenten heeft eveneens ervaringen met verspilling van medicijnen en/of hulpmiddelen. Voorbeelden te over. „Traplift is in dezelfde week van overlijden schoonmoeder (91) verwijderd. Schoonvader (93) wilde hem graag houden omdat hij er ook gebruik van maakte maar had hier toen geen indicatie voor. De traplift kreeg volgens zeggen van de monteurs geen tweede leven”, schrijft iemand. Een ander: Mijn oudtante verhuisde van het ene naar het andere tehuis en moest een andere rolstoel, rollator en bed!”
Velen verhalen ook van medicijnen die aantoonbaar niet gebruikt zijn maar niet worden teruggenomen. „Zeer starre apotheker die, dankzij automatische receptherhaling, voor drie maanden medicijnen meegaf terwijl deze nog maar een paar weken nodig waren. Uiteraard werden deze vervolgens onnodig vernietigd. Kosten ongeveer 1750 euro.”
Gevraagd waar in de zorg het meest bespaard kan worden, noemt ruim 30 procent, op onnodige zorg. Iemand vertelt: „Mijn schoonmoeder van 94 lag in een hospice, er werd een hulpmiddel gehuurd voor fysiotherapie! Ondanks alle pijn en tegenzin moest ze hieraan meedoen. Wat voor nut heeft dit? Och, de verzekering betaalt wel. Maar uiteindelijk betalen wij allen de rekening!”
Een kleine 20 procent meent dat het meest bespaard kan worden op verspilling van medicijnen en hulpmiddelen, bijvoorbeeld door centraal inkopen en hergebruik van middelen, en 10 procent op verspilling in het ziekenhuis. Een stemmer zegt: „Ik weet van verhalen van vrienden die arts/specialist zijn dat er met name door ’besturen van ziekenhuizen’ kapitalen over de balk worden gesmeten. Miljoeneninvesteringen die letterlijk nul procent rendement hebben in geldelijke zin, maar ook nul procent in ’gezondheidszin’ of welke andere zin dan ook.”
Daarnaast wijzen sommigen ook naar de cliënten zelf: „Die moeten zich als eerste afvragen wat ze echt nodig hebben. Ik ken van dichtbij voorbeelden van mensen die vinden dat ze er altijd voor betaald hebben en dus aanvragen en dan niet gebruiken. Daar begint het. Gedragsverandering bij de cliënt!”
Maar verspilling is ook dure verpleegkundigen en artsen belasten met administratieve rompslomp, merken anderen op. „De gemiddelde verpleegkundige is de helft van de tijd niet aan het verplegen maar conform regels aan het administreren.”
Minister De Jonge van Volksgezondheid moet dit soort praktijken zo snel mogelijk aanpakken en met duidelijke richtlijnen komen, aldus de respondenten. „De hele decentralisatie en vermarkting van de zorg heeft alleen maar geleid tot mindere zorg en verspilling, hogere kosten en bureaucratie,” merkt iemand op. Dus, concludeert hij: „Haal de marktwerking uit de zorg, geld is een slechte raadgever als het gaat om gezondheid.”
Bekijk hier het orginele artikel: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1308024/uitslag-stelling-pak-de-bureaucratie-aan