Quatrospect

2020 wordt het jaar van (het tekort aan) verpleegkundigen

LinkedIn heeft ( zie ook #bigideas2020) voor het jaareinde een leuk overzicht gemaakt van de grote issues die ons gaan raken in 2020 en daarna. In 2020 vieren we de 200ste geboortedag van de legendarische verpleegkundige Florence Nightingale, maar veel tijd om dat te vieren hebben haar moderne collega’s niet. Overal ter wereld is er namelijk een groot tekort aan zorgverleners. Nederland is daarin geen uitzondering. Het UWV schat dat er momenteel 140.000 vacatures in de zorg openstaan, terwijl 94 procent van de ziekenhuizen vacante posities hebben die met geen mogelijkheid te vullen zijn.

Geen wonder dat er vorige maand voor het eerst een landelijke staking van het zorgpersoneel plaatsvond, waaraan 119 ziekenhuizen, poliklinieken en revalidatiecentra meededen. Het tekort aan zorgpersoneel zorgt voor een te hoge werkdruk en zonder goede beloning zal de sector niet voldoende medewerkers kunnen aantrekken om de problemen terug te dringen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) wil daarom dat 2020 het jaar van de verpleegkundige wordt. De WGO bereidt momenteel een grote campagne voor om opleidingen, training en werkondersteuning voor verpleegkundigen te promoten. De wereldwijde problemen zullen niet ineens verdwijnen, maar het kan er in ieder geval voor zorgen dat het onderwerp hoog op de politieke agenda blijft. Hopelijk zet de opwaartse trend van de afgelopen twee jaar, waarin de zorg er netto 50.000 mensen bij kreeg, in 2020 door.