Agile werken wordt een strategische prioriteit
Agile werken wint wereldwijd in ramp tempo aan populariteit. Een nieuwe studie van KPMG, gehouden onder respondenten uit zeventien landen, toont aan dat meer dan 80% van de organisaties de afgelopen drie jaar een Agile-transformatie heeft ingezet of reeds heeft voltooid.
Agile, dat zijn oorsprong kent in de IT-wereld, ontstond rond de eeuwwisseling als reactie op de langzame, bureaucratische watervalmethode voor softwareontwikkeling. Agile heeft sindsdien de basis gevormd voor een revolutie in de manier waarop software wordt ontwikkeld en IT-programma’s worden uitgevoerd.
Door het succes van Agile binnen het IT-landschap werd de methode al vrij snel ook populair in andere industrieën. Vandaag de dag wordt de methodologie – samen met tal van andere, nauw verwante technieken zoals Scrum, Lean en Kanban – toegepast binnen de grootste organisaties ter wereld.
Uit het onderzoek van KPMG, dat professionals uit Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika ondervroeg, blijkt dat 81% van de organisaties de afgelopen drie jaar ten minste één Agile-transformatie heeft uitgevoerd. Bijna de helft (46%) van de organisaties is daarmee betrekkelijk recent begonnen, wat inhoudt dat ze de afgelopen twaalf maanden zijn gestart met hun Agile-reis. Daarnaast verklaarde een meerderheid van de respondenten (63%) dat het worden van een Agile-organisatie momenteel een strategische prioriteit is voor zowel de IT- als businessafdeling van een organisatie.
De populariteit van Agile komt voort uit de groeiende behoefte aan snelheid en flexibiliteit in het competitieve landschap van vandaag, en uit de noodzaak om technologie gedreven innovatie effectief op de markt te brengen. Agile maakt het verder mogelijk om in te spelen op de veranderende behoeftes van klanten en de customer experience naar een hoger niveau te tillen.
Toch is de belangrijkste drijfveer voor Agile werken het realiseren van een snellere levering van producten. Dit sluit aan bij de groeiende behoefte van organisaties om de klanttevredenheid te verbeteren en klantgerichtheid centraal te stellen binnen marketing & sales en operations. Meer flexibiliteit realiseren binnen processen en governance door de Agile-aanpak te gebruiken staat volgens de onderzoekers van KPMG op de tweede plaats, gelijk met het vermogen van Agile om business en IT beter op elkaar af te stemmen.
Agile implementeren
Hoewel het omarmen van Agile in een gecontroleerde omgeving relatief hoge succespercentages kent, blijkt het opschalen van Agile een grotere uitdaging te zijn. Organisaties worstelen met het consequent en succesvol inzetten van de aanpak door de hele organisatie heen. Zo noemt 59% van de respondenten cultuur- en prestatiebeheer als belangrijkste uitdaging tijdens hun transformatie naar Agile, terwijl 39% de beschikbaarheid van uitgeruste middelen benoemt als grootste uitdaging.
De Koning legt uit hoe een Agile-transformatie soepeler kan verlopen: “Werknemer en cultuur staan centraal in de Agile-transformatie. Het implementeren van Agile-waarden en -principes vereist binnen een organisatie een culturele verschuiving. Daarnaast moeten de juiste fundamenten ook aanwezig zijn, inclusief operaties en processen, technologische grondslagen en continue verbetering. Het management moet ook Agile-leiderschap tonen en optreden als ambassadeurs van de transformatie.”
Blik op de toekomst
Agile zal de komende jaren volgens de onderzoekers een sleutelrol blijven spelen binnen strategische agenda’s. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt de ambitie te hebben om haar Agile-volwassenheid in de komende drie jaar te verbeteren, hetzij binnen bepaalde afdelingen of binnen de gehele onderneming. Agile-ambities zijn bijzonder hoog in landen als Nederland, België en Tsjechië, terwijl buiten Europa Brazilië op dit gebied erg hoge doelstellingen nastreeft. Interessant is verder dat uit het onderzoek blijkt dat Agile minder vertrouwen geniet in landen als Duitsland en Denemarken. Naast een meer volwassen toepassing van Agile in bestaande teams, voorspelt het onderzoek van KPMG eveneens dat een groeiend aantal teams de komende tijd zal overstappen op de methodiek. Momenteel maakt een derde van de organisaties (32%) gebruik van Agile buiten hun IT-afdeling, maar volgens de experts van het Big Four-kantoor zal dit aandeel de komende jaren aanzienlijk groeien.